A TÚRA ÚTVONAL RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Balaton Mountainbike Túra  az Annagora Aquapark parkolóból rajtól 10:00 órakor.

Rendőri felvezetéssel indulunk. Az aszfői útról Balatonszőlős felé kanyarodunk és az erdőn keresztül érkezünk meg a településre. A balatonszőlősi borvidéken keresztül gurulunk és a Tamások borozója után a túra legnehezebb szakasza következik, egy 3km-es felfelé tekerés.  Ez egy hangulatos, jól tekerhető erdei ösvényen egészen a Cseri kastélyig tart.

Itt balra vesszük az irányt, majd keresztezzük a Pécsely Tótvázsony utat és újra bevetjük magunkat az erdőbe. Egy parádés, tempósan tekerhető 3 km-es szakasz jön kiváló minőségű erdei úton sok kanyarral. Elhaladunk a Zádor vár előtt, és itt következik az első frissítő, Barnag falu feletti réten.

A Derék hegyi fennsíkon végig tekerve érkezünk a túra legmagasabb pontjához, a Hideg hegyhez, 395 m. Itt mindenféleképpen meg kell állni egy pillanat  fotózásra, háttérben a Pécselyi medencével és természetesen a Balaton látképével. Az útvonal továbbra is terepen halad, erdei utakon, szinte vízszintesen.

Mencshelyre érkezve egy rövid aszfaltos szakaszon bringázunk, mely átvezet a településen. De rögtön utána ismét vár ránk a természet. Ha valaki jól osztotta be az idejét és erejét, itt Óbudavár felett megállhat egy jó csapolt sörre, a Budavári Liget panoráma terasznál.

Óbudavárnál érkezünk meg a Nivegy völgy tetejére és a parádés Panoráma úton tekerünk tovább. Ennek a gerinc útnak a végén érkezünk a Pirkánci elágazáshoz, ahol ezúttal jobbra fordulunk a kék turistajelzésen és gyönyörű erdei úton gurulunk be a második frissítő állomásra, Balatonhenyére. A frissítő pont a település központjában, a Pint kocsmánál lesz. Itt kulturált mosdó, WC áll a rendelkezésünkre és egy igazán hangulatos falusi boltnál frissülhetünk fel. Balatonhenyéről a szomszédos Monoszló falu vesszük az irányt és becsatlakozva a tavalyi útvonalba, jutunk el Szentantalfáig.

Szentantalfáról Dörgicse felé tekerünk, „felgurulunk” a Balázs hegyre és onnan egy mezőgazdasági földúton kerekezünk át Felső Dörgicsére miközben természetesen újra elénk tárul a fenséges Balaton. Áthaladunk Dörgicse zegzugos, igazi Balaton-felvidéki régi paraszti házai között. A kellemes lazítás után jön egy zötykölődős mászás, köves erdei úton. Ezután a túra legparádésabb egynyomos ösvénye vár ránk. Ez egy igazi mountainbike-os single track. Ezt (is) nagyon fogjátok élvezni!

Az izgalmas erdei ösvény után kiérünk a Dörgicse-Vászoly műútra és egy „pihentető” aszfalt úton való felfelé bringázást követően, 1,5 km után begurulunk Vászolyra. Ez a kis falucska a Balaton-felvidék egyik legszebb gyöngyszeme. A Szent Jakab forrásnál lévő mesebeli tónál lesz a frissítő állomás. Aki időben jól áll az a Kuti Kerti kisvendéglőbe is betérhet.

Vászolytól rövid mászás után jön egy meredekebb lejtőző szakasz, ahol azért oda kell figyelni! Ezt követően érkezünk egy újabb lenyűgöző panoráma ponthoz, itt ismét elénk tárul az egész Pécselyi medence a Balaton hátterével. Felhőtlenül bebiciklizünk Pécselyre, majd ráfordulunk a Balatonszőlősre vezető kisforgalmú aszfalt útra. Ezen a 3 km-es szakaszon érkezünk újra Balatonszőlősre.

A falu végén begurulunk az erdőbe, majd innen kibukkanva, a csodát magunk mögött hagyva egy újabb lenyűgöző balatoni látképpel érkezünk vissza Balatonfüred határába. Innen már csak 3 km kellemes tekerés vár ránk a befutóig.

A célba érkezve vár minket egy egytál étel és igazi Balaton-felvidéki kisfröccs.

Fantasztikus túra, mesebeli tájakon, lenyűgöző panorámával!

NEVEZÉS: https://sportaktiv.hu/balaton-maraton-hu/balaton-maraton-nevezes-hu/