Note: Carousel will only load on frontend.

 

V. BALATON-FELVIDÉKI NYÁRI BRINGA TÚRA

IDŐPONT: 2024. AUGUSZTUS 24.

HELYSZÍN:

BALATONFÜRED, ANNAGORA AQUAPARK PARKOLÓ

Balatonfüred, Fürdő utca 35/a.

KALANDOZÁS HEGYEN – VÖLGYÖN!

Folytatódik a Négy Évszak Bringatúra sorozatunk az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nyári Bringa Túrával.

Új és eddig nem ismert  élményeket szeretnénk nyújtani azoknak a bringásoknak, akik szívesen megismernek érdekes, izgalmas, kalandos útvonalakat. Az elmúlt évek  nagy sikerű  bringatúrai, a kiváló hangulat, a résztvevők elszántsága ösztönözte, hogy szervezzünk egy olyan nyári bringás eseményt, mely teljesítése már nagyobb kihívást jelent, mint a kényelmes bringaúton való kerekezés. Változatos terepen, jelentős szintkülönbségekkel, de ugyanakkor gyönyörű tájakon, árnyékos erdőkben, a Balaton-felvidék hangulatos faluit összekapcsolva jelöljük ki az útvonalat.

A nehezebb terepszakaszok miatt (mezőgazdasági utak, földutak, ösvények) kizárólag  jól felkészített mountainbike, trekking, gravel kerékpárokkal teljesíthető a túra!

 Az útvonal 80%-ban terepen, 20%-ban aszfalton kerül kijelölésre!

TÁV: 40 km     SZINT: 800 m

Ez egy élmény túra, nem verseny!

 

A TÚRÁRÓL

A Nyári Bringa Túra útvonalának kijelölésekor fő célunk volt, hogy azokkal is megkedveltessük a terepen való kerékpározást, akik eddig még nem nagyon merészkedtek a bicikliúton kívüli erdei utakra. De természetesen azokat is várjuk, akik már gyakorlottabb mountisok.

A Balaton-felvidék oly természeti kincseit ismerhetik meg a túrán résztvevő bringások, ahol még bizonyára nem jártak, és nem is kerekednek fel maguktól egy ilyen kalandra.

A túraközpont Balatonfüred Annagora Aquapark parkoló innen indulnak és érkeznek vissza a résztvevők.

Az útvonal csodálatos vidéken, fantasztikus természeti környezetben halad, többször elénk táruló balatoni panorámával, néha zötyögős köves utakon, néha erdei ösvényen, erdészeti földutakon.

 

FRISSÍTŐ PONTOK

I. frissítő állomás

Balatonszőlős, 14 km

II. frissítő állomás

Barnag, 23 km

III. frissítő állomás

Balatonszőlős, Tamások Borozója, 33 km

A TÚRA ÚTVONAL RÉSZLETES

LEÍRÁSA

A Nyári Bringa Túra útvonala a tavalyi nagysikerű nyomvonalon halad!

A rajt rendőri felvezetéssel indul a Füredi Óváros felé (valamikori falu) és az Óvoda utcai kaptatón küzdjük magunkat a Nagymezőre. A Mező közepén jobbra fordulunk a Koloska völgy irányába. A Sárkány völgynél enyhe emelkedővel térünk rá a Tormán hegy alatt elvezető széles murvás útra. Ezt követően visszatérünk a Nagymező tetejére és legurulunk egy csodás helyre, az Evetes patak völgyébe.

Változatos izgalmas, de jó minőségű erdei úton érkezünk meg Balatonszőlős határába, ahol jobbra fordulva egy jó két kilométeres mászás vár ránk. A pálya keresztezi a Tótvázsonyi utat, ahol polgárőrök segítik a biztonságos átkelést.

Egy rövid, könnyed pihenő szakasz következik, így szusszanhatunk a legnehezebb felfelé, fel kell küzdenünk magunkat a Kis-Gella hegyre. Előtte azonban lesz lehetőségünk frissíteni az első állomáson, a 14. km-nél. Ha sikerült felérnünk, egy szinte sík, pihenő szakasz következik, csodálatos panorámával a Cseri kastély felett a Balatonra.

Egy technikásabb erdei úton érkezünk a Tótvázsony-Barnagi útkereszteződéshez. Itt másfél kilométeres aszfaltos szakasz jön a barnagi frissítőig. Ezt követően egy kellemes árnyékos, murvás úton „felgurulunk” a Zádor várig. Itt balra kanyarodik a pálya és egy nagyon kellemes, árnyékos erdei út következik. Végén jobbra fordulunk és kb. 3 km-es gurulás jön egészen Pécselyeig.

Figyelem, ezen a részen vannak meredekebb lejtők is! Körültekintően, megfelelő sebességgel haladtak a lefelé!!!

Pécselyen egy pár száz méteres aszfaltos közúti szakasz után újra terepen halad a nyomvonal a szőlőültetvények mellett, ahol már folyhat a vidám szüret is.

A harmadik frissítő állomás a már jól megszokott mesebeli Tamások pincéje előtt lesz, árnyékos szőlőlugassal.

Innen a pálya az elmúlt évihez hasonlóan Balatonszőlősön keresztül vezet tovább. A Farkó hegyen át az erdőből kibukkanva rendkívüli panoráma tárul a szemünk elé, sőt elképesztő látványban lesz részünk a Tihanyi félszigetre, ez mindig ámulatba ejt minket. Majd 3 km könnyed gurulás a célig, a Forrás Sportparkig.

Az idei túra útvonal nehezebb a tavalyinál, 80% terepi szakasz és 20% aszfalt. Ezúttal újabb csodálatos tájakat ismerhettek meg, izgalmas, változatos terepi részeken. A terepi szakaszok mind biztonságosak, kellemesen tekerhetőek, nincsenek a pályán veszélyes szakaszok. Így azoknak is ajánljuk a túrát, akik ez idáig nem tekertek és most vállalkoznának erre a kalandra.

A túra országúti és városi kerékpáron kívül minden fajta bringával teljesíthető, de legfőképpen a mountainbike ajánlott.

Három kiemelten fontos részvételi feltétel:

1. Minden résztvevő a saját felelősségére indul a túrán.

2. A KRESZ vonatkozó szabályai szerint kell közlekedni.

3. Bárminemű balesetért, káresetért a szervezőt felelősség nem terheli.

A részvétel egyéb fontos feltételei:

– Bukósisak kötelező!

– Megfelelő erőnlét, kerékpáros gyakorlat, elszántság, kitartás!

– Felkészített bringa!

 

A további részvételi feltételek a részvételi szabályzatban olvashatóak.

 

MIT TARTALMAZ A NEVEZÉSI DÍJ

 • befutóérem,
 • befutónál 2db/palacsinta/résztvevő,
 • befutónál frissítőital,
 • egészségügyi biztosítás,
 • frissítőpont pogácsa, süti, banán, víz,
 • ingyenes parkolás a rajt-cél területnél,
 • kijelölt útvonal,
 • mozgó szerviz,
 • névre szóló rajtszám, aki augusztus 1-ig nevez és a nevezési díjat befizeti.
 • részvétel a túrán,
 • részvétel a tombolasorsoláson,
 • útvonal átkeléseknél biztosítás.

NEVEZÉS MENETE

 • Töltsd ki a nevezési lapot!
 • Elküldés után kapsz egy visszaigazoló emailt, amiben benne van a fizetési információ.
 • A nevezési díj megérkezése után elfogadásra kerül a nevezés, melyről emailben értesítünk.

Nevezési díj információ a nevezési lapon található.

TOMBOLASORSOLÁS

A Balaton-felvidéki Nyári Bringa Túra hagyományainkhoz híven tombolasorsolással zárul 15:30 órakor.

A sorsoláson többszázezer forint értékben kerülnek kisorsolásra ajándékok!

A fődíj egy KROSS kerékpár, a KROSS Bikes Hungary felajánlásból.

Igazi kerékpáros, szuper cuccok várnak Rátok!

A tombolasorsoláson az vehet részt, aki a rajtszám átvételkor kapott tombolaszámmal rendelkezik. A tombola húzásakor azt bemutatja. Addig húzunk, amíg a tombolatárgy gazdára nem talál.

Tekerj az élményért!

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

Eseményünk az Ötpróba program pontgyűjtő állomása is egyben!

Aki a rendezvényünkön regisztrált Ötpróbázóként vesz részt, a teljesített távtól függően pontokkal gazdagodik – ezeket pedig idővel garantált jutalmakra válthatja be.

Fontos, hogy a nevezéskor ne felejtsd el megadni az Ötpróba-azonosítószámodat, csak ebben az esetben tudjuk igazolni a teljesítésedet.

Ha még nem vagy Ötpróbázó, de szeretnél azzá válni és már nálunk megkezdenéd a pontgyűjtést, itt tudsz regisztrálni rá: https://otprobaparizsba.hu/

FONTOS!

A rendezőség fenntartja a jogát, hogy amennyiben a kormány különleges rendelkezéseket ír elő a túra rendezvény lebonyolításával kapcsolatosan, annak betartása érdekében intézkedéseket hoz az esemény biztonságos lebonyolítása végett.

SZÁLLÁS LEHETŐSÉGEK

FRISSÍTÉS

Három frissítőponton biztosítjuk a folyadékpótlást gyorsan felállítható sátor alatt. Ezek egyben árnyékos pihenő pontok is.

Rendezőség a változtatás jogát fenn tarja!