II. BALATON-FELVIDÉKI NYÁRI BRINGA TÚRA

IDŐPONT: 2021. AUGUSZTUS 28.

HELYSZÍN:

BALATON SZABADIDŐ ÉS KONFERENCIA KÖZPONT

KALANDOZÁS HEGYEN – VÖLGYÖN!

Folytatódik a Négy Évszak Bringatúra sorozatunk, amellyel szeretnénk új és eddig nem ismert  élményeket nyújtani azoknak a bringásoknak, akik szívesen megismernek érdekes, izgalmas, kalandos útvonalakat. A téli és az őszi bringatúra nagy sikere, a kiváló hangulat, a résztvevők elszántsága megerősített minket abban, hogy szervezzünk egy olyan nyári túrát, mely teljesítése már nagyobb kihívást jelent, mint a kényelmes bringaúton való kerekezés. Változatos terepen, jelentős szintkülönbségekkel, de ugyanakkor gyönyörű tájakon, árnyékos erdőkben, a Balaton-felvidék hangulatos faluit összekapcsolva jelöltük ki az útvonalat.

A nehezebb terepszakaszok miatt (mezőgazdasági utak, földutak, ösvények) kizárólag  jól felkészített mountainbike, trekking, gravel kerékpárokkal teljesíthető a túra!

55% TEREP – 45% ASZFALT

Útvonal: Balatonfüred – Aszófő – Örvényes – Vászoly – Barnag – Balatonszőlős – Balatonfüred.

TÁV: 38 km     SZINT: 600 m     ASZFALT: 17 km     TEREP: 21 km     SZINTIDŐ: 6 óra

Ez egy élmény túra, nem verseny!

 

A TÚRÁRÓL…..

A Nyári Bringa Túra útvonalának kijelölésekor fő célunk volt, hogy azokkal is megkedveltessük a terepen való kerékpározást, akik eddig még nem nagyon merészkedtek a bicikliúton kívüli erdei utakra. A Balaton-felvidék oly természeti kincseit ismerhetik meg a túrán résztvevő bringások, ahol még bizonyára nem jártak, és nem is kerekednének fel maguktól egy ilyen kalandra.

A túraközpont Balatonfüred Balaton Szabadidő és Konferencia Központ , innen indulnak és érkeznek vissza a résztvevők.

Az útvonal csodálatos vidéken, fantasztikus természeti környezetben halad, többször elénk táruló balatoni panorámával, 55%-ban terepen, néha zötyögős köves utakon, néha erdei ösvényen, erdészeti földutakon, és kis forgalmú alsóbb rendű aszfalt utakon halad.

A rajt után átkerekezünk Aszófre, ahol Árpád vezér kútja mellett elhaladva az öreg-hegyi köves úton – végig balatoni látképpel – érkezünk Örvényesre, közvetlenül a még ma is működő középkori Vízimalomhoz. Itt egy XVIII. század körül épült kőhídon áttekerve vesszük az irányt Vászoly felé. Az útvonal legnehezebb része innen “felgurulni” az árnyékos aszfalt úton Vászolyig, amely a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme.

Vászoly a túra félállomása, itt a tiszta vizű Szent Jakab forrásból lehet felfrissülni, feltölteni a kulacsokat.

A festménybe illő kis tónál lévő Kuti-Kerti Kisvendéglő friss, házi sütését fogyaszthatják el a résztvevők az árnyas pihenő állomáson. Ha valaki csapolt sörre, hideg fröccsre, bodza szörpre vágyik, a családi Kisvendéglő várja szeretettel.

Vászolyról a zöld turista úton indulunk el a Hideg-hegy felé. Ez a túra legmagasabb pontja, 395 m.  Innen lenyűgöző balatoni panoráma tárul elénk. Már csak ezért is érdemes ide feltekerni!

Tovább kerekezve a derék-hegyi fennsíkon érkezünk Zádor vár romjai alá, ahonnan legurulunk egy csodás fenyves erdőn keresztül Barnag falucskába (XIII. századi település). Itt aszfalton folytatjuk az útunkat egészen a Róka-hegyig, ahol ismét erdei turista útra térünk rá, megkerülve a Cser-völgyet. Itt szemetgyönyörködtető panoráma tárul elénk háttérben a Balatonnal.

A “hegyi szakasz” utolsó állomása a Papok Borozója, hangulatos panoráma terasszal. Ezután már csak lefelé gurulunk a célba. Átbringázunk Balatonszőlősön, ami a környék egyik legjelentősebb szőlőtermelő vidéke.

RENDEZVÉNY KÖZPONT Balaton Szabadidő és Konferencia Központ

A Szabadidő Központ kulturált, színvonalas szolgáltatásokat tud nyújtani a túrázók számára. Rendelkezésre áll étterem, megfelelő számú WC, mosdó, zuhanyzó, öltöző, szabadtéri színpad, elegendő parkoló. Ez mind a hozzájárul a rendezvény igényesen megvalósulásához. Fokozottan figyelünk a megfelelő higiéniai feltételek biztosítására.

Rajt rendőri felvezetéssel!

A rajt 11 órakor lesz, rendőri felvezetéssel, megfelelő távolságtartással indul a TÚRA.

Kérünk mindenkit, hogy az aktuális, vonatkozó szabályokat, rendeleteket tartsa be!

 

Célba érkezés után ….

Beérkezés után mindenki egy kézműves, egyedi  befutó érmet kap.

Házi szörp és fröccs kóstoló kétféle palacsintával.

16:00 óra: tombolasorsolás a színpadon!

Rendkívül értékes és hasznos ajándékok kerül kisorsolásra.

Részvétel a tmbolasorsoláson:

Minden induló a rajtszám átvételkor kap egy tombolaszámot. Ezzel tud részt venni a tombolasorsoláson. A tombolasorsolás nyereményeit az veheti át, aki a helyszínen bemutatja a tombolaszámot! Addig húzunk, amíg a tombolatárgy gazdára nem talál.

 

Három kiemelten fontos részvételi feltétel:

1. Minden résztvevő a saját felelősségére indul a túrán.

2. A KRESZ vonatkozó szabályai szerint kell közlekedni.

3. Bárminemű balesetért, káresetért a szervezőt felelősség nem terheli.

Részvétel egyéb fontos feltételei:

– Bukósisak kötelező!
– Megfelelő erőnlét, kerékpáros gyakorlat, elszántság, kitartás!
– Felkészített bringa!

FONTOS!

A rendezőség fenntartja a jogát, hogy amennyiben a kormány különleges rendelkezéseket ír elő a túra rendezvény lebonyolításával kapcsolatosan, annak betartása érdekében intézkedéseket hoz az esemény biztonságos lebonyolítása végett.

Részvételi díj tartalmazza:

  • részvétel a túrán,
  • kijelölt útvonal,
  • útvonal átkeléseknél biztosítás,
  • egészségügyi biztosítás, quad mentő,
  • mozgó szerviz,
  • rajtszám,
  • befutóérem,
  • befutónál fröccskóstoló (csak felnőtteknek), fiatalságnak szörpkóstoló,
  • befutónál 2db/palacsinta/résztvevő,
  • frissítőpont pogácsa, házi süti (helyi készítésű) – Vászoly, Kuti-Kerti Kisvendéglő,

NEVEZÉSI DÍJAK

Előnevezési díj

Helyszíni nevezési díj       11.000.- Ft/fő

 

SZÁLLÁS LEHETŐSÉGEK

Rendezőség a változtatás jogát fenn tarja!

Térkép
Download file: nyari-tura-verzio.gpx