IX. Balaton Mountainbike Túra

Időpont: 2024. május 11.

6 év sikeres versenyei után megrendezett Balaton Mountainbike Túra egy új túra korszak kezdetét indította el. A több száz résztvevő, a remek hangulat, a felejthetetlen élmények a rendezvény folytatására inspirálnak bennünket. Idén is szeretnék egy hasonlóan kimagasló mountis eseményt rendezni, amely egy TÚRA és nem verseny!

A mesés Balaton-felvidéki tájakon halad az útvonal, többször fenséges panorámával, a Balaton látványával.

A nyomvonal 80%-ban a természetben lesz kijelölve, igazi mountainbike-os terep.

Igyekszünk olyan nyomvonalat kijelölni, amelyben nincsenek veszélyes szakaszok. Viszont izgalmas, változatos útvonal, igazi élmény vár rátok.

A hegyikerékpározás szépségeinek élvezetét, a mesés és egyszerre vadregényes táj gyönyörűségét mutatjuk meg Nektek.

PROGRAM

 

Várunk mindenkit sok szeretettel 2024. május 11-én Balatonfüreden a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Balaton MTB Túrán. 

Egy izgalmas mountis kalandtúra vár ezen a napon a mesebeli Balaton-felvidéken. 

2024. május 11. szombat

8:00 h – 9:45 h                  Rajtszám átvétel

10:00 h                                A túra rajtja

16:00 h                                Tombolasorsolás

 

Helyszín: Balatonfüred, Annagora Aquapark parkoló https://maps.app.goo.gl/9QtTpdjzzzWuzDeH8

 

 

MILYEN KERÉKPÁRRAL LEHET INDULNI?

Bármilyen váltóval rendelkező, jó műszaki állapotban lévő, jól felkészített kerékpárral, kivéve országúti kerékpár.

Természetesen ebike-kal is és gravellel is lehet indulni.

Leginkább ajánlott a mountain bike!

PÓLÓ SAPKA

  Tisztelt Négy Évszakos Túrázók!

  Idén új arculata van a sorozatnak és ennek alkalmából limitált szériában készítettünk jó minőségű hímzett baseball sapkákat. Valamint a Balaton MTB Túrára emlék pólókat.

  Ezek az emléktárgyak nem kerülnek forgalomba, megvásárlásukkal kizárólag a sorozat rendezőjét, a Balaton-felvidéki Kerékpáros Egyesületet támogathatjátok. Az emléktárgyakat kizárólag a május 11.-i Balaton MTB Túra alkalmából a rendezvényközpontban lehet személyesen, önköltségesen megvásárolni azoknak, akik részt vesznek a túrán. Ha szeretnél emléknek sapkát, vagy pólót küldj egy e mailt a címünkre a termék számának megjelölésével. Ezt visszaigazoljuk, és ez alapján juthatsz hozzá a termékhez. Mivel limitált szériáról van szó, jelezzük, ha már elfogytak az emléktárgyak.

  Jó túrázást!

  A Rendezőség

  A TÚRÁRÓL

  2024-ben a Balaton Mountainbike Túra a Négy Évszak Bringa Túra Sorozat második állomása, valamint az Olimpiai Ötpróba egyik állomása.

  A nyomvonal 90%-ban trepen halad.

  A rajt az Annagora Aquapark parkolójából indul, majd Balatonszőlős, Mencshely, Szentantalfa , Dörgicse, Vászoly, Pécsely, Balatonszőlős érintése után begurulunk Balatonfüredre a célba.

  Akik most indulnak neki először egy ilyen bringás kalandnak, ne gondolják, hogy olyan egyszerű letekerni 62 km-t terepen, 1250 m szintkülönbséggel. A kellő felkészültség elengedhetetlen a túra teljesítéséhez.

  Természetesen, mint eddig is, tőlünk telhetően mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a felhőtlen túrázás élményét. Végig kitáblázott útvonal, négy frissítő állomás, mobil SOS szerviz, egészségügyi biztosítás és szokás szerint a célban befutó érem és tészta egytál étel vár benneteket.

  Túra útvonal részletes leírása

  TÚRA ÚTVONAL RÉSZLETES LEÍRÁSA

  A Balaton Mountainbike Túra  az Annagora Aquapark parkolóból rajtól 10:00 órakor.

  Rendőri felvezetéssel indulunk. Az aszfői útról Balatonszőlős felé kanyarodunk és az erdőn keresztül érkezünk meg a településre. A balatonszőlősi borvidéken keresztül gurulunk és a Tamások borozója után a túra legnehezebb szakasza következik, egy 3km-es felfelé tekerés.  Ez egy hangulatos, jól tekerhető erdei ösvényen egészen a Cseri kastélyig tart.

  Itt balra vesszük az irányt, majd keresztezzük a Pécsely Tótvázsony utat és újra bevetjük magunkat az erdőbe. Egy parádés, tempósan tekerhető 3 km-es szakasz jön kiváló minőségű erdei úton sok kanyarral. Elhaladunk a Zádor vár előtt, és itt következik az első frissítő, Barnag falu feletti réten.

  A Derék hegyi fennsíkon végig tekerve érkezünk a túra legmagasabb pontjához, a Hideg hegyhez, 395 m. Itt mindenféleképpen meg kell állni egy pillanat  fotózásra, háttérben a Pécselyi medencével és természetesen a Balaton látképével. Az útvonal továbbra is terepen halad, erdei utakon, szinte vízszintesen.

  Mencshelyre érkezve egy rövid aszfaltos szakaszon bringázunk, mely átvezet a településen. De rögtön utána ismét vár ránk a természet. Ha valaki jól osztotta be az idejét és erejét, itt Óbudavár felett megállhat egy jó csapolt sörre, a Budavári Liget panoráma terasznál.

  Óbudavárnál érkezünk meg a Nivegy völgy tetejére és a parádés Panoráma úton tekerünk tovább. Ennek a gerinc útnak a végén érkezünk a Pirkánci elágazáshoz, ahol ezúttal jobbra fordulunk a kék turistajelzésen és gyönyörű erdei úton gurulunk be a második frissítő állomásra, Balatonhenyére. A frissítő pont a település központjában, a Pint kocsmánál lesz. Itt kulturált mosdó, WC áll a rendelkezésünkre és egy igazán hangulatos falusi boltnál frissülhetünk fel. Balatonhenyéről a szomszédos Monoszló falu vesszük az irányt és becsatlakozva a tavalyi útvonalba, jutunk el Szentantalfáig.

  Szentantalfáról Dörgicse felé tekerünk, „felgurulunk” a Balázs hegyre és onnan egy mezőgazdasági földúton kerekezünk át Felső Dörgicsére miközben természetesen újra elénk tárul a fenséges Balaton. Áthaladunk Dörgicse zegzugos, igazi Balaton-felvidéki régi paraszti házai között. A kellemes lazítás után jön egy zötykölődős mászás, köves erdei úton. Ezután a túra legparádésabb egynyomos ösvénye vár ránk. Ez egy igazi mountainbike-os single track. Ezt (is) nagyon fogjátok élvezni!

  Az izgalmas erdei ösvény után kiérünk a Dörgicse-Vászoly műútra és egy „pihentető” aszfalt úton való felfelé bringázást követően, 1,5 km után begurulunk Vászolyra. Ez a kis falucska a Balaton-felvidék egyik legszebb gyöngyszeme. A Szent Jakab forrásnál lévő mesebeli tónál lesz a frissítő állomás. Aki időben jól áll az a Kuti Kerti kisvendéglőbe is betérhet.

  Vászolytól rövid mászás után jön egy meredekebb lejtőző szakasz, ahol azért oda kell figyelni! Ezt követően érkezünk egy újabb lenyűgöző panoráma ponthoz, itt ismét elénk tárul az egész Pécselyi medence a Balaton hátterével. Felhőtlenül bebiciklizünk Pécselyre, majd ráfordulunk a Balatonszőlősre vezető kisforgalmú aszfalt útra. Ezen a 3 km-es szakaszon érkezünk újra Balatonszőlősre.

  A falu végén begurulunk az erdőbe, majd innen kibukkanva, a csodát magunk mögött hagyva egy újabb lenyűgöző balatoni látképpel érkezünk vissza Balatonfüred határába. Innen már csak 3 km kellemes tekerés vár ránk a befutóig.

  A célba érkezve vár minket egy egytál étel és igazi Balaton-felvidéki kisfröccs.

  Fantasztikus túra, mesebeli tájakon, lenyűgöző panorámával!

  Tekerj az élményért!

   

  „Nem a teljesítmény és nem a gyorsaság a fontos! Szeretnénk, hogy egy olyan élménnyel gazdagodjon, aki ezen a túrán részt vesz, amely remélhetőleg máskor is visszacsábítja erre a csodálatos vidékre.”
  /Harang/

  FRISSÍTŐ PONTOK

  1. Frissítő állomás

  Barnag falu felett 15. km

  2. Frissítő állomás

  Balatonhenye 30. km

  3. Frissítő állomás

  Vászoly 48. km

  4. Frissítő állomás

  Balatonfüred (befutó) 62. km

  Három kiemelten fontos részvételi feltétel:

  1. Minden résztvevő a saját felelősségére indul a túrán.
  2. Közúton a KRESZ vonatkozó szabályai szerint kell közlekedni.
  3. Bárminemű balesetért, káresetért a szervezőt felelősség nem terheli.

  Részvétel egyéb fontos feltételei:

  – Bukósisak használata kötelező!
  – Megfelelő erőnlét, kerékpáros gyakorlat, elszántság, kitartás!
  – Jól felkészített mountainbike vagy trekking kerékpár!

   

  A további részvételi feltételek a részvételi szabályzatban olvashatóak.

  MIT TARTALMAZ A NEVEZÉSI DÍJ

  • A túra 3 pihenőpontján frissítés (frissítő ital, apró sütemény, gyümölcs)
  • Befutó – egytál étel.
  • Befutóban frissítő ital.
  • Befutóérem.
  • Emblémázott karszalag a frissítőállomásokhoz.
  • Ingyenes parkolás a rajt-cél központnál.
  • Kijelölt útvonal.
  • Mozgó egészségügyi szolgálat.
  • Mozgó szerviz szolgálat.
  • Névre szóló rajtszám, aki április 13-ig nevez.
  • Részvétel a tombolasorsoláson.
  • Részvétel a túrán.
  • Útvonal átkeléseknél biztosítás.

  TOMBOLASORSOLÁS

  A Balaton Mountainbike Túra hagyományainkhoz híven tombolasorsolással zárul 16:00 órakor.

  A sorsoláson több százezer forint értékben kerülnek kisorsolásra ajándékok!

  A tombolasorsoláson az vehet részt, aki a rajtszám átvételkor kapott tombolaszámmal rendelkezik. A tombola húzásakor azt bemutatja. Addig húzunk, amíg a tombolatárgy gazdára nem talál.

  NEVEZÉS MENETE

  • Töltsd ki a nevezési lapot!
  • Elküldés után kapsz egy visszaigazoló emailt, amiben benne van a fizetési információ.
  • A nevezési díj megérkezése után elfogadásra kerül a nevezés, melyről emailben értesítünk.

  Nevezési díj információ a nevezési lapon található.

  ÖTPRÓBA

  Eseményünk az Ötpróba program pontgyűjtő állomása is egyben!

  Aki a rendezvényünkön regisztrált Ötpróbázóként vesz részt, a teljesített távtól függően pontokkal gazdagodik – ezeket pedig idővel garantált jutalmakra válthatja be.

  Fontos, hogy a nevezéskor ne felejtsd el megadni az Ötpróba-azonosítószámodat, csak ebben az esetben tudjuk igazolni a teljesítésedet.

  Ha még nem vagy Ötpróbázó, de szeretnél azzá válni és már nálunk megkezdenéd a pontgyűjtést, itt tudsz regisztrálni rá: https://otprobaparizsba.hu/

  FONTOS!

  A rendezőség fenntartja a jogát, hogy amennyiben a kormány különleges rendelkezéseket ír elő a túra rendezvény lebonyolításával kapcsolatosan, annak betartása érdekében intézkedéseket hoz az esemény biztonságos lebonyolítása végett.

  A rendezvény fő célja:
  Népszerűsíteni a hegyi, és terepkerékpáros turizmust a Balaton és a Balaton-felvidék térségében.

  A verseny fővédnöke Dr. Bóka István Balatonfüred Polgármestere.

  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  Főrendező: Havasi Tímea és Harangvölgyi András

   

   

  A rendezőség a változtatás jogát fenntartja!

  A rendezőség a változtatás jogát fenntartja.