Egy kis ízelítő a túraútvonalról.

A túra 10 órakor indul rendőri felvezetéssel. Az aszófői útról Balatonszőlős felé kanyarodunk és az erdőn keresztül érkezünk meg a településre. A balatonszőlősi borvidéken keresztül gurulunk és a Tamások borozója után a túra legnehezebb szakasza következik, egy 3km-es mászás.  Egy hangulatos, jól tekerhető erdei ösvényen egészen a Cseri kastélyig tart.

Balra vesszük az irányt, majd keresztezzük a Pécsely Tótvázsony utat és újra bevetjük magunkat az erdőbe. Egy parádés, tempósan tekerhető 3 km-es szakasz következik egy kiváló minőségű erdei úton sok kanyarral. Elhaladunk a Zádor vár előtt, és itt következik az első frissítő, Barnag falu feletti réten.

A Derék hegyi fennsíkon végig tekerve érkezünk a túra legmagasabb pontjához, a Hideg hegyhez, 395 m. Itt mindenféleképpen meg kell állni egy pillanat  fotózásra háttérben a Pécselyi medencével és természetesen a Balaton látképével. Az útvonal továbbra is terepen halad, erdei utakon, szinte vízszintesen.

Mencshelyre érkezve következik egy rövid aszfaltos szakasz, mely átvezet a településen. De rögtön utána ismét vár ránk az erdő. Ha valaki jól osztotta be az idejét és erejét, itt Óbudavár felett megállhat egy jó csapolt sörre a Budavári Liget panoráma terasznál.

Óbudavárnál érkezünk meg a Nivegy völgy tetejére és a parádés Panoráma úton tekerünk tovább. Ennek a gerinc útnak a végén 2 km-es felhőtlen gurulás következik erdészeti úton Monoszló külterületéig. Itt balra fordulunk egy aszfaltozott mezőgazdasági úton és megérkezünk a túra fél állomására, Szentantalfára. Itt lesz a második frissítő állomás, ahol a résztvevők helyi termelők vendégszeretetét is élvezhetik, Lesz finom sajtkóstoló, hideg fröccs, házi lekváros kenyér stb.

A pihenő és frissítő állomás a focipályánál lesz, ahol kulturált mosdó, WC áll a túrázók rendelkezésére.

Szentantalfáról Dörgicse felé vesszük az útirányt, felgurulunk a Balázs hegyre és onnan egy mezőgazdasági földúton tekerünk át Felső Dörgicsére miközben természetesen újra elénk tárul a fenséges Balcsi. Áthaladunk Dörgicse zegzugos, igazi Balaton-felvidéki régi paraszti házai között. A kellemes lazítás után jön egy zötykölődős mászás, köves erdei úton. Ezután a túra legparádésabb egynyomos ösvénye vár ránk. ez egy igazi mountainbike-os single track. Ezt (is) nagyon fogjátok élvezni!

Ezzel még nem ér véget a terepi parádé. Keresztezzük a Dörgicse-Vászoly műutat, és egy kevésbé ismert, de igen szórakoztató és kellemes erdei úton tekerünk be Vászolyra, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb gyöngyszeme. A Szent Jakab forrásnál lévő mesebeli tónál lesz a frissítő állomás. Aki időben jól áll az a Kuti Kerti kisvendéglőbe is betérhet.

Vászolytól rövid mászás után jön egy meredekebb lejtőzős szakasz, ahol azért oda kell figyelni! Ezt követően érkezünk egy újabb lenyűgöző panoráma ponthoz, itt ismét elénk tárul az egész Pécselyi medence a Balaton hátterével. Felhőtlenül begurulunk Pécselyre, majd ráfordulunk a Balatonszőlősre vezető kisforgalmú aszfalt útra. Ezen a 3 km-es szakaszon érkezünk újra Balatonszőlősre.

Az utolsó „búcsú” frissítő pont a Szőlősi Kocsmánál, itt már meg lehet kockáztatni egy jó csapolt sört, mert innen a célig már nem tekerünk közúti szakaszon.

DE még a végére jön egy meglepetés! Egy „csiki-csukis”, egynyomos single track élmény, patakkal, fahíddal. Ha ezen is túl vagyunk, következik a „cél egyenes”, vissza a Forrás Sportparkba, Balatonfüredre.

A célba érkezőket tészta parti és igazi Balaton-felvidéki fröccs, és házi szörpkóstoló várja. Fantasztikus túra, csodás tájakon, lenyűgöző panorámával!

Tekerj az élményért!

Várunk szeretettel!