Pálya információk

A mezőny lassú rajttal indula sportcsarnok parkolójából egészen az Óvoda utca és a Pacsirta utca kereszteződéséig. Nincs teljes útzár, csak a jobb oldali sávban lehet tekerni!

MINI TÁV (15 km) a városi felvezetés után, az Óvoda utca végén egyből egy meredek aszfaltos „mászással” kezdődik a pálya, ez 500 m.

Innen a Nagymező széles murvás útján folyamatos emelkedéssel haladnak a Hidegkúti patakig. A mini táv 8,4 km -nél érkezik a balatonszőlősi szétválasztóhoz, ahol visszafordulnak a cél felé. Innen már lejt a pálya egészen a célig.

Azonban lesz egy rendkívül technikás, izgalmas szakasz 12 km – nél, ahol az Evetes patak partján egy szűk kanyargós szakasz még hátra van! Itt még egy fahídon is át kell menni. Ha mögöttetek gyorsabb versenyző jön, adjatok helyet neki az előzéshez!

RÖVID TÁV (25 km)az éles rajt a rendőri felvezetés után az Óvoda utca és a Pacsirta utca sarkánál lesz. Innen egy 500 m meredek aszfalt után ér ki a mezőny a Nagymezőre. Egy széles murvás úton, enyhe emelkedéssel ér fel a Nagymező tetejére. Az első frissítő állomás 10 km-nél, a Papok Borozója https://g.page/papokborozoja?share  teraszán lesz. Következik egy kellemes mászás a Nagy Gelláig. Itt némi változás lesz a pályában a keddi vihar miatt. Ezért a Nagy Gellát jobbról kerüljük meg. Ez a táv hosszában nem jelent változást, szintben is csak minimálist. Ez után egy nyugodtabb, vízszintes szakasz következik frenetikus, gyönyörű panorámával a Cseri kastély fölött. 13,5 km-nél lesz a szétválasztó, ahol a rövidtáv visszafordul Balatonszőlős fele, a hosszú és a középtáv Barnag felé halad.

Nagyon kérünk benneteket, hogy lassan körültekintően közelítsétek meg a szétválasztót! Figyeljétek és kövessétek a szétválasztó iránytáblákat és legfőképpen a pályabiztosítók jelzéseit, utasításait. A szétválasztótól a balatonszőlősi frissítő állomásig (Tamások pincéje 16 km-nél) https://goo.gl/maps/2W6Drq2jM1JD2EGE6 több mint 2,5 km lefelé jön egy csodás erdei ösvényen. Ezután 100 m gurulás aszfalton, majd átvált murvás földútra. Kérünk benneteket, itt ne száguldozzatok! Csúszik a murva!

Balatonszőlősön áthaladva 20 km-nél kezdődik a pálya legizgalmasabb része: Malom völgyi single track. Éles, technikás, egynyomos, szűk kanyarok! Fahíd a patakon! Köves, rázós, kidőlt fa alatt S kanyar! Minden, amit szeret egy igazi mountis!

Több mint 1 km extrém után következik egy ugyanekkora vízszintes betonos szakasz pihentetőnek.

22 km-nél keresztezi a pálya az aszófői utat, ahol polgárőrök és rendőr biztosítja a biztonságos áthaladást. Kérjük, lassítsatok! Tartsátok be a rendőri jelzéseket, nem ezen a pár méteren dől el a verseny! Az úton áthaladva kezdődik a befutó szakasz végig terepen, földúton. 23,5 km-nél egy aluljárón áthaladva fordul rá a mezőny a célegyenesre, mely enyhén emelkedik.

KÖZÉP TÁV  (45 km) az éles rajt a rendőri felvezetés után az Óvoda utca és a Pacsirta utca sarkánál lesz. Innen egy 500 m meredek aszfalt után ér ki a mezőny a Nagymezőre. Egy széles murvás úton, enyhe emelkedéssel éri el a Nagymező tetejét. Az első frissítő állomás 10 km-nél, a Papok Borozója teraszán https://g.page/papokborozoja?share lesz. Innen egy kellemes mászás jön a Nagy Gelláig. Itt némi változás lesz a pályában a keddi vihar miatt. Ezért a Nagy Gellát jobbról kerüljük meg. Ez a táv hosszában nem jelent változást, szintben is csak minimálist. Ez után egy nyugodtabb, vízszintes szakasz következik frenetikus, gyönyörű panorámával a Cseri kastély fölött. 13,5 km-nél lesz a szétválasztónál a középtáv jobbra fordul Barnag felé. Nagyon kérünk benneteket, hogy a szétválasztót lassan közelítsétek meg! Az erdő sajátosságai miatt szűk a hely a szétválasztónál.

Pécsely-Barnag útelágazásnál polgárőrök biztosítják az áthaladást. Előtte lesz egy lassító. Kérjük, hogy itt is körültekintően haladjatok csökkentett sebességgel. Barnagig 2 km aszfalt, majd Barnag központjából széles murvás úton enyhe emelkedő a Derék hegyi fennsíkig. Itt tekerés szintben a Hideg hegyig. Onnan a piros jelzésen végig Vöröstó felé köves sziklás úton 1 km mászás jön. Majd begurulás a vászolyi frissítőhöz.

A frissítő a Szent Jakab forrásnál https://goo.gl/maps/mKqZ563AyJEX7cz29 , a tónál lesz, kb. fél távon, 24,5 km-nél. A vászolyi frissítő pont egyben közönség és szurkolói pont is! A rajtból autóval kényelmese 15 perc alatt ide lehet érni a Balatonfüred – Balatonszőlős – Pécsely – Vászoly útvonalon. A szurkolók, segítők innen kényelmesen visszérnek a befutóra.

27 km-nél Nemespécselyen kezdődik a pálya legnehezebb szakasza, másfél km-en 160 m szintemelkedés van fel a Derék hegyre. Átlagosan 15%-os emelkedő, de egyes szakaszokon 20%-os. A kemény mászás után 2 km pihenő síkban, majd egy meredek, technikás DH rész következik vissza Nemespécselyre. 31 km-től 3 km sík földúton. Az utolsó felfele a Cseri völgyhöz, 34,5 km-nél, 2 km hosszan. Innentől kezdve végig lefelel single track az utolsó frissítőig, ami 38,5 km-nél Tamások pincéjénél https://goo.gl/maps/2W6Drq2jM1JD2EGE6 lesz.

Ezután 100 m gurulás aszfalton, majd átvált murvás földútra. Kérünk benneteket, itt ne száguldozzatok! Csúszik a murva!

Balatonszőlősön áthaladva 42 km-nél kezdődik a pálya legizgalmasabb része: Malom völgyi single track az Evetes patak partján. Éles, technikás, egynyomos, szűk kanyarok! Fahíd a patakon! Köves, rázós, kidőlt fa alatt S kanyar! Minden, amit szeret egy igazi mountis!

Több mint 1 km extrém után következik egy ugyanekkora vízszintes betonos szakasz pihentetőnek.

44 km-nél keresztezi a pálya az aszófői utat, ahol polgárőrök és rendőr biztosítja a biztonságos áthaladást. Kérjük, lassítsatok! Tartsátok be a rendőri jelzéseket, nem ezen a pár méteren dől el a verseny! Az úton áthaladva kezdődik a befutó szakasz végig terepen, földúton. 23,5 km-nél egy aluljárón áthaladva fordul rá a mezőny a célegyenesre, mely enyhén emelkedik.

HOSSZÚTÁV (65 km) nyomvonala a Nagymező közepéig megegyezik a többi távéval. a 4. km-nél lesz egy szétválasztó, ahol csak a hosszútáv jobbra elmegy a Recsek hegy felé és megtesz egy plusz 20 km-es külön kört majd rátér a középtáv nyomvonalára. A hosszútáv Recsek hegyi körében a legkomolyabb mászás 12,5 km-nél a Recsek hegy „meghódítása”, mely a a pálya legmagasabb pontja: 400 m.

Innen 1,5 km single track DH, melynek a végén mobil frissítő, víz és HIGH5 izotóniás. A következő frissítő a Papok borozója https://g.page/papokborozoja?share (10 km) a frissítő italok mellet már étel is várja a versenyzőket. A pálya továbbiakban megegyezik a középtáv nyomvonalával.

 

Nagyon fontos!

A honlapon közzétett térgép és GPS fájltájékoztató jellegű. A pályán levő tájékoztatás hivatalos terepi jelzések, iránytábla, jelzőszalag, pályabiztosítók utasításai szerint történik.