Sziasztok!

Szeretnénk Nektek ebben a leírásban információt adni az idei Balaton MTB Maraton új pályájáról.

Először is Mindenkit sok szeretettel várunk a Top Maraton sorozat első futamán, ahol 3 év után új pályákkal várunk Benneteket.

Az eddigi két táv helyett ezúttal 4 táv lesz, így több új nyomvonal is bekerül a pályarendszerbe.

Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen aránylag kis területre kell a nyomvonalat megtervezni. Nincsenek nagy hegyeink a Balaton felvidéken – de ez egy annál csodálatosabb vidék – a létező minden mászást megpróbálunk maximálisan kihasználni.

A Balaton MTB Maraton egy teljesen más pálya a többi hazai maraton versenyhez képest. A balatoni panoráma, a szőlőhegyek, a változatos erdei táj különleges hangulatot ad a versenynek.

Az elmúlt 3 év hagyományaihoz híven a rövid felvezető szakaszon kívül (1 km) kizárólag változatos terepen haladnak a nyomvonalak, aszfalt nincs!

A környék minden legmagasabb pontjára felgurultok:

Recsek hegy                431 m

Nagygella                    418  m

Nagy – Som hegy        441 m

Kelén hegy                  377 m

 

A 11km – es mini kör nyomvonala is csak terepen halad. Élmény a fiatal bringásoknak és a most kezdő új maratonosoknak.

A 25 km – es táv egy 4 km – es enyhe emelkedésű szakasszal kezdődik a Tomán hegyig, itt egy aránylag vízszintes dózer szakasz után egy lendületes, változatos szuper single track jön 2 km – en keresztül. Majd egy közepes mászás, aztán „hullámvasút”, kb. 2 km jól tekerhető felfelé a recsek hegy déli oldalán. Mikor ide felértünk, innen egy gyors, kellemes kanyarokkal tűzdelt „élmény DH” színesíti az útvonalat. Így érkezik meg a mezőny a Tizennégyes nyiladék és a Recsek hegyi kék jelzés találkozásánál lévő frissítő állomáshoz.

Innen egy kényelmesebb sík szakasz következik, ahol rá lehet készülni a kelén hegyi fel felére. Ez egy 1 km  húzós emelkedő, folyamatos emelkedéssel. Ez a táv legnehezebb szakasza. Innen a csúcsról lefelé igazi élmény pálya a második frissítőig, ami a Nagy réten lesz. Ettől kezdve felhőtlen száguldás a célig egy nyomos erdei ösvényeken. Előtte azért még egy rövid 200 m emelkedő lesz, de az nem vészes! J

Az idei 25 km táv nehézségi foka a tavalyival megegyező, változatos, technikás, szórakoztató!

A 41 km – es táv A Tomán hegy alatti mászás után a 41 km – es mezőny felteker Hidegkútra és ott becsatlakozik a 63 km táv második felébe. Innentől kezdve a célig a két táv nyomvonala megegyezik. Ez táv gyakorlatilag levágja a 63 km – es táv első felét. Az első kihívás már közvetlenül Hidegkút után vár a táv versenyzőire, egy 1 km  meredek, technikás felfelével. Majd rövid vízszintes pihenő, aztán köves, rázós DH, utána gyors dózer úton jut el a mezőny a Nagy – Som hegy aljába. Itt egy újabb felfele Nagy – Som hegyre, mely a pálya legmagasabb pontja, 441 m. Innen egy izgi DH, majd egy újabb , mászás a hármas nyiladékon felfelé. Elkezdünk száguldani a Hidegkúti Pagonyba, le a tizennégyes nyiladékig, ahol az oda – vissza frissítő állomás várja terülj – terülj asztalkámmal a bringásokat. Most a jön a pálya legmeredekebb szakasza a Recsek hegyi mászás, csúcs 431 m. E nagyszerű küzdést követően egy frenetikus single track száguldás következik, másfél km hosszan. Majd egy rövid, de meredek emelkedést követő száguldás után zúdul be a mezőny a Sárkány völgyi frissítő pontra. Itt a 41 km – es táv becsatlakozik a 25 km – es nyomvonalba és íg halad be a célig.

A 63 km – es táv pályájának kialakítása nagyon sok előkészítést igényelt, hogy méltóképpen meg tudjunk felelni a képzettebb „erősebb” versenyzők igényeinek is.

Természetesen mindent megtettünk, hogy maximálisan kihasználjuk a természet adta szintkülönbségeket. A hosszútáv érdekében bekapcsoltuk a pályába Balatonszőlőst is, ahol több kisebb – nagyobb mászással tudtuk nehezíteni a pályát, bekapcsolva Kisgella és Nagygella csúcsokat.

A hosszútáv első frissítője a megszokottnál kicsit messzebb lesz (22 km) Papok Borozója, de ez szakmailag reális, mivel a pálya első harmada jó ritmusú, lendületes, tempós. A szőlősi kör végén van a szakasz egyik legnehezebb mászása, ahol a Hidegkút előtti Hegyes Málra kell feltekerni (400 m), 2 km – en kb. 120 m szint emelkedés.

Hidegkút központjába beérve 63 km nyomvonala becsatlakozik a 41 km – be és onnan a célig ugyanazon a nyomvonalon halad.

Rajt koncepció:

Az az elv, hogy különböző távok versenyzői minél kevésbé keveredjenek a pálya első szakaszában és hogy széthúzódjanak a mezőnyök. Ezért először a 63 km indul mögöttük közvetlenül a 11 km –rel (az ebike – osok is elöl indulnak).

Az első szétválasztó a Nagy mezőnél van, ahol a 63 km tovább halad egyenesen, a 11 km pedig jobbra elkanyarodik rátérve a minden táv visszatérő pályaszakaszára. Így a 11 km  táv versenyzői nyugodtan beérkeznek a célba, nem találkoznak senkivel. A második rajt a 25 és 41 km egyszerre rajtol, elöl a 41 km táv. Együtt haladnak a Tomán hegyi szétválasztóig, ahol a 25 km jobbra megy, a 41 km balra, fel Hidegkútra. Így ők sem zavarják egymást.

A 63 km mezőnye fél távig (Hidegkút 30 km) már széthúzódik és csak akkor fogja utolérni a 41 km – es mezőnyt, mikor már azok is széthúzódtak. Így könnyen lehet előzni és mindenki a saját tempójában haladhat.

 

A pálya tesztelések során mindent megtettünk, hogy a legoptimálisabb körülményeket tudjuk biztosítani minden táv versenyzőinek, de természetesen a versenyzők véleménye a legfontosabb és ha az igények úgy kívánják jövőre finomítunk a koncepción.

 

Úgy gondoljuk, hogy a pályákkal minden rendben lesz. Az előrejelzések szerint nagy sár biztos nem lesz. Minden remény meg van arra, hogy optimális pályaviszonyok között, remek időben kerüljön megrendezésre a IV. Balaton MTB Maraton.

 

Pályával kapcsolatosan miden információval állok rendelkezésetekre, Harangvölgyi András versenyigazgató.