A túrán a Balaton-felvidék mesés falvai között fogtok bringázni vadregényes tájakon. Szeretnénk rövid ismertetőben bemutatni a helyeket, ahol lehetőség van kis szusszanásra. Ezek a kis települések igazi gyöngyszemek, itt megpihenni ez alatt a rövid pihenő alatt is felejthetetlen része lesz az eseménynek.

Az első pont Barnagon lesz, a 13 km-nél.

A varázslatos Balaton-felvidéki tájban fekvő, Veszprém és Nagyvázsony között található Barnag különleges történelemmel rendelkező település: a középkorban a magyar királynék szakácsai laktak itt, majd a falu a török uralom évtizedei alatt elnéptelenedett. A 18. század elején magyar és német lakókkal települt be újra a falu. Bár a faluban mindenből kettő van: a település keleti és nyugati végén két temető található, beljebb két műemlék templom magasodik, a napjainkban erre kirándulók közül kevesen tudják, hogy a mai Barnag területén  évszázadokon át két különálló település és közösség létezett. Magyar- és Németbarnag lakosait nem valamely épített vagy természetes földrajzi akadály, hanem az anyanyelv és a nemzetiség (magyar, illetve német), a vallásfelekezet (református, illetve római katolikus) választotta el egymástól.

A mára egybeépült kistelepülés épített környezete, egységes utcaképe azonnal megragadja a látogatókat. Ma a közelebbről és távolabbról idetelepült újabb lakók teszik teljessé a mintegy 100 fős faluközösséget.

(forrás: barnag.hu)

Itt készül az egyik legfinomabb Balaton-felvidéki kézműves lekvár és szörp, a Mamka Lekvár.

Következő megálló a 31. km-nél Szentantalfa.

A Nivegy völgy csodája Szentantalfa, gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el a falu. Három oldalról hegyek veszik körül, míg dél felől a Balaton panorámája tárul elénk. A természeti adottságoknak köszönhetően itt remek borok készülnek.

Az első írásos dokumentum, melyben Szentantalfa említésre került 1276-ból származik. Nevét a falu védőszentje után és a -falva, -fa szó összetételéből kapta. Középkori birtokosai egytelkes nemesek, királyi farkas-vadászok voltak, később a veszprémi püspökséghez, majd az Esterházy család birtokaihoz tartozott. A történelem viharai folyamán több alkalommal is lakatlan volt.

A Balázs hegyen a XIII. századbeli Szent-Balázs templomrom, melyet 2001-2002 között sikerült részlegesen helyreállítani. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre és a Balatonra.

(forrás: szentantalfa.hu)

Itt egy kitűnő fogadó, Zsóka Fogadója várja az éhes vendégeket nagyon finom ételekkel.

Ha lehet még fokozni a szemet gyönyörködtető látványt, ezután fogunk begurulni Vászolyra (49. km).

A dombok között megbúvó falucska igazi ékszerdoboz.  Ami igazán mesebelivé teszi, az az itt lévő Szent Jakab kút, ami a vászolyi Forrás-tónál található. A tó a falu északi felén fekszik, és a környező mészkőhegyek aljából kifakadó források vize táplálja.

A mai forrásfő 2008-ban készült, Márffy István grafikus tervei alapján, két helyi iparos, Nász Antal kőfaragó és Grim Attila kőműves munkájával. Idősebb Szent Jakabról, Jézus egyik apostoláról kapta nevét, akit a falu védőszentjének tartanak, az ő nevét viseli a templom is. A foglaláson látható két kagyló is a zarándokok szentjére utal: a középkorban terjedt el Jakab fésűskagylóval való ábrázolása, amely a Szent Jakab-út (El Camino) zarándokainak jelképévé is vált – a mai napig ennek a szimbolikus ábrája jelöli a zarándokutat. Vászolyon ugyanis áthalad a magyarországi Szent Jakab-zarándokút bencés kolostorokat összekötő ága, amely a tihanyi bencés apátságtól indul, és a lébényi Szent Jakab-templomnál ér véget.

(forrás: termeszetjaro.hu)

Vászoly nevét egy 1082-ben íródott oklevél említi először, mely a veszprémi egyház birtokait, szolgáit sorolja fel. A helyi szájhagyomány úgy tartja, hogy a község nevét Vazultól, Vászolytól kapta, akinek a környéken voltak birtokai. Vászoly Szent István király unokatestvére volt, az ő fia I. András király, a tihanyi alapító. Árpádházi királyaink mindegyike Vazul (Vászoly) leszármazottja.

(forrás: vaszoly.hu)

A tó mellett található a Kuti-kerti Kisvendéglő, ahol fenséges ételekkel várják a vendégeket.

A cél előtt még megállhatunk Balatonszőlősnél, az 56. km-nél.

Balatonszőlős, a Tihanyi félsziget mögött, a Balatontól mintegy 6 km-re, az ún. pécsely-szőlősi medence keleti felében helyezkedik el. Először 1121-ben említik hitelesen. Jelenleg használatos nevét 1758-ban olvashatjuk először.

A szőlőhegyen régi, műemlék pincék és présházak szép számban találhatók. A présházakból festői látvány nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre.

Ha igazán meg akarod ismerni a Balaton másik arcát is és szereted a mountainbike-ot, GYERE velünk bringázni!

Remek nap! Remek program!

NEVEZÉS