Tisztelt Sporttársak!

Először is szeretnénk megköszönni türelmeteket, együttműködéseteket, hogy partnerek voltatok a többszöri időpont halasztásban és több mint 600-an részt vettetek a Balaton MTB Maraton versenyen.

2020-ban először próbálkoztunk a négy távval az egységes Top Maraton koncepció szerint. Be kellett látnunk azonban, hogy megfelelő nehézségű hosszú távú nyomvonalat nem tudunk biztonsággal kijelölni a Balaton-felvidéken, ami az élversenyzők igényeinek megfelel.

Többek között ezért is,visszatérünk az eredeti két távos lebonyolításhoz, és 2021-ben újra csak rövid- (30 km) és közép táv (50 km) lesz a Balaton MTB Maratonon , ahogy az eredetileg is megszokott volt.

A mini táv helyett pedig egy túra kategória kerül megrendezésre, ahol azok indulhatnak, akik a táj szépségéért, a közös bringázás élményéért,a pálya izgalmas hangulatáért  szeretnének részt venni az eseményen, és „csak” teljesíteni szeretnék a távot A túra kategóriában nem lesz időmérés és eredményhirdetés sem.

Be kell lássuk, hogy a jó szándékú kezdeményezésünk a mini táv korábbi Top Maratonos bevezetésével nem érte el azt  a célját, hogy a mini táv az új érdeklődő,kezdő  montisoknak nyújtson lehetőséget a sportág megismerésére. Ehelyett sajnos „gyilkos” küzdelem alakult ki a szülők által űzött gyerekek és az eredmény centrikus ex -rövid távosok között.  Az idei  lebonyolítás mindenkinek jobb lesz, hiszen az „erősek” a rövid távon élesben versenyezhetnek komoly pályán , a hobby bringások pedig kényelmesen túrázhatnak.

 A Pályák

Rövid táv

Nagyrészt a tavalyi nyomvonal marad, 5 km hosszabbítással, ami viszont két plusz mászást is jelent. Úgyhogy az átlagos rövid távos pályákhoz képest technikás lesz a terep! Aszfalt csak a 2 km-es felvezetésnél, és a befutó előtti rövid szakaszon lesz.

 Közép táv

A pálya nagy része megegyezik a tavalyi hosszútáv nyomvonalával, így a középtávosoknak teljesen új lesz a pálya első kétharmada. További változás, hogy a Cseri kastélynál lesz még plusz két mászás a rövid távosokkal együtt. Balatonszőlőstől mindkét távnak közös a pálya a célig.  Kivettük a nyomvonalból azt a szakaszt, amelyet tavaly elmosott a sárlavina, úgyhogy idén semmilyen extrém időjárás esetén sem változtatunk a pályán! Az idei nyomvonal nem megy át Pécsely felé, így nem lesz a pályában aszfalt szakasz, csak minimális, a rövid távhoz hasonlóan.

Új rajt protokoll lesz.

Szorosabban fogjuk irányítani a rajtbeállást. Külön zónát állítunk fel az MKSZ liszenszes versenyzőknek. Ha az Odin nevezési rendszerben a megadott határidőig elküldik liszensz számukat, a rajtszám átvételnél megkülönböztetett rajtszámot kapnak, és először őket szólítjuk be, mindkét távon. Helyszíni nevezésnél értelemszerűen már nincs lehetőség liszenszes rajtszámra.

Versenyközpont.

2020-ban új versenyközpontot avattunk, amely színvonalas szolgáltatásaival kulturáltan szolgálta mind a résztvevőket, mind a szurkolókat. Ezt idén is biztosítjuk.

Top Maraton összesített értékelés.

Mint azt a Top Maraton rendezői korábban közzé tették, 2021-ben összesített eredmény csak közép, és rövid távokon lesz. Ettől függetlenül a Top Maraton versenyein minden versenyrendező saját hatáskörben dönt, hogy ezen kívül még milyen távokat rendez. Az összesített kategória győztesek minőségi győzelmi mezt kapnak, az év végi eredményt hirdető gálán.!

www.sportaktiv.hu